De ZZP'er en zijn fiscale positie

Deze cursus/opleiding is ook toegankelijk voor niet-leden.

Nederland telt ongeveer één miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) en dit aantal blijft stijgen volgens recente cijfers van het CBS. Tijdens deze cursus wordt het fiscale ondernemerschap behandeld.

 

Tevens word je bijgepraat over de laatste stand van zaken omtrent de wet DBA (of vervanging). Verder worden specifieke onderwerpen zoals de modelovereenkomsten, de werkruimte (o.a. in de eigen woning) en de rechtsvormkeuze besproken (in combinatie met de beloning van de partner en
diverse constructies, waaronder de zzp-bv en de man/vrouw-firma).

Tijdens deze educatiebijeenkomst informeren wij je over de mogelijkheden, knelpunten en afwegingen, welke een rol van betekenis spelen bij je fiscale advisering. Kwalificeert je cliënt voor de inkomstenbelasting bijvoorbeeld als ondernemer? Welk risico moet je cliënt minimaal lopen? Is er sprake van een risico voor zijn of haar opdrachtgever? Welke oplossingen zijn in de praktijk denkbaar?

Doelstelling

Na afloop van deze cursus ken je de belangrijkste aspecten rondom de fiscaliteit van de zzp’er. Je kunt het ondernemerschap (inkomsten- en omzetbelasting) beoordelen en daarnaast ben je beter in staat om de arbeidsrelatie tussen de
opdrachtgever en opdrachtnemer te beoordelen. Verder krijg je gedegen kennis mee omtrent diverse fiscale onderwerpen waar een zzp’er mee te maken kan krijgen, zoals bijvoorbeeld de werkruimte. Het programma biedt ruimte om ervaringen te delen en praktijkcasussen te bespreken.

Onderwerpen

  • De wetgeving wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden toegelicht, we staan stil bij o.a. de volgende onderwerpen:
  • een update van de wet DBA, welke constructies zijn er momenteel denkbaar (zzp-bv, coöperatie, vof etc.) en hoe beoordeel je deze vanuit de positie van de zzp’er en/of opdrachtgever?
  • wat houdt het fiscale ondernemerschap in en aan welke vereisten moet je tenminste voldoen?
  • kan de zzp’er een personenvennootschap aangaan met een eigen bv?
  • hoe kwalificeert de werkruimte voor de zzp’er?
  • hoe beoordeel je de beloning voor de partner en wat is fiscaal het meest optimaal?
  • wanneer mag de zzp’er de btw verleggen en wat zijn de risico’s van ten onrechte niet verleggen?

Klassikaal

 

Tijd

14:00 - 20:00

 

Prijs

NOAB-leden: € 210,00 excl. btw
Niet-leden: € 262,50 excl. btw
Bij de prijs is een warme maaltijd inbegrepen.


Docent

Mr. Marian Cordua is vennoot bij Marree & Van Uunen Belastingadviseurs. Marian is vertrouwd met het fiscaal recht in het midden- en kleinbedrijf en in het bijzonder met de vastgoedpraktijk, de bouwsector en de zzp-problematiek in brede zin.

 

PE-punten

NOAB: 5
RB: 5 fiscaal
NIRPA: 48 kennis

Cursusvoorwaarden

Download hier de cursusvoorwaarden

Schrijf je hieronder in